Kochane dzieci! Wychowawcy świetlicy podczas kwarantanny z myślą o Was na stronie internetowej szkoły będą zamieszczać różne ciekawe formy spędzania wolnego czasu. Dlatego gorąco Was zachęcamy do odwiedzania naszej strony internetowej.
Pozdrawiają Was serdecznie Wasze Panie 😊!
Propozycje na dziś:
25 marca - dzień uznawany za międzynarodowy dzień gofra. Dla niektórych pewnie większe święto kulinarne niż tłusty czwartek.
Gofry znane są na całym świecie, ale w różnych formach i pod różnymi nazwami. W Polsce najpopularniejsze są prostokątne placki z kwadratowymi dziurkami, natomiast w Skandynawii skąd wywodzi się dzisiejsze święto znane są podobno od czasów średniowiecza, a za tradycyjny kształt uznaje się cienkie serduszka połączone razem w rozetę. Od dawna znane były też w Holandii, Niemczech czy Belgii.
Ich smak i zapach większości osób kojarzy się z piknikami i festynami na świeżym powietrzu gdzie najczęściej można je kupić. Niech to święto będzie dobrym początkiem wiosny i zwiastunem lata!
Jak zrobić gofry w domu? Przepis na domowe gofry:
Składniki:
szklanka mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
2 jajka
pół szklanki roztopionego masła
1 szklanka mleka
szczypta soli
Na początku mieszamy dokładnie wszystkie sucha składniki by rozłożyły się one równomiernie. Następnie dodajemy jajka, mleko oraz masło i miksujemy energicznie na gładką masę. Ciasto wlewamy do rozgrzanej gofrownicy nasmarowanej olejem (żeby ciasto nie przywierało) lub pieczemy w specjalnych foremkach w piekarniku. Gofry dekorujemy dżemem, owocami, cukrem pudrem, kremem czekoladowym lub bitą śmietaną. Nie ma chyba osoby, której ten deser nie przypadnie do gustu.
Efekty pracy można uwiecznić na zdjęciach i przesłać je na adres: swietlica@sp1pulawy.onmicrosoft.com
Dobrej zabawy i miłego smakowania!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.