PREZENTACJA
zdrowej kanapki, sałatki soku lub koktajlu!
Najpierw przeczytaj zamieszczone informacje i
przygotuj coś smacznego i zdrowego! Zrób zdjęcie i prześlij nam na adres świetlicy: swietlica@sp1pulawy.onmicrosoft.com , a my zaprezentujemy tutaj Twoją potrawę.
Termin do końca maja!
KAHOOT
Dla
Was przygotowałyśmy Kahoot o zdrowym odżywianiu, czyli test
sprawdzający wiadomości.
Możesz
wykonać go o dowolnej porze do 18.05.2020 r. do godziny 18.00.
Dla 3 uczniów
odpowiadających najlepiej i najszybciej na zadane pytania, będą nagrody!
Instrukcja wykonania:
1.Otwórz
podany link na komputerze
https://kahoot.it/challenge/09069393?challenge-id=cd88ef7c-63bb-4756-8bfa-242bb0713060_1589383743354
2.Wpisz swój pseudonim.
3.
Wykonaj test, wskazując w każdym pytaniu odpowiedź.
Ważne
są prawidłowe odpowiedzi i czas w jakim udzieliłeś odpowiedzi.
Powodzenia!
DBAJMY O NASZĄ ODPORNOŚĆ!
Wiemy, jak
ważne jest zdrowe odżywianie.
W okresie pandemii
szczególnie dbajmy o odporność naszego organizmu, żeby nie być podatnym
na choroby!
Pamiętajmy, aby w naszym jadłospisie gościły:
1.
Witaminy:
Najważniejsze
witaminy odgrywające istotną rolę w tworzeniu odporności, to witamina D i C.
Obie są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu
odpornościowego.
Witamina D –zwana
witaminą słońca!
W słoneczne dni ciesz
się słońcem i wystawiaj swoją twarz rankiem czy wieczorem do słońca.
Produkty z witaminą D: tłuste, morskie ryby, np. węgorz i łosoś,
śledzie, makrela, tuńczyk .Witamina
D jest także obecna w jajkach, wątróbce, mleku i dojrzewających serach oraz w olejach
pochodzenia roślinnego (np. rzepakowym, oliwie z oliwek, sezamowym).
Witamina C
Wpływa
pozytywnie na kształtowanie się prawidłowej odporności.
Najwięcej witaminy C znajdziesz w: natce pietruszki, owocach dzikiej róży,
owocach czarnej porzeczki, papryce, kiwi, truskawkach, brukselce, kalarepie, brokułach, kalafiorze szpinaku i kapuście.
Obejrzyj filmiki, które nagrałyśmy dla was, o wybranych warzywach z bardzo dużą zawartością witaminy C:
natka pietruszki: https://youtu.be/DAtNlF-sPwQ
kapusta: https://youtu.be/2W17RKlawFY
kalafior: https://youtu.be/XILPBfh7r8A
Obejrzyj filmiki, które nagrałyśmy dla was, o wybranych warzywach z bardzo dużą zawartością witaminy C:
natka pietruszki: https://youtu.be/DAtNlF-sPwQ
kapusta: https://youtu.be/2W17RKlawFY
kalafior: https://youtu.be/XILPBfh7r8A
Witaminę C zawierają też: grejpfruty, cytryny, mandarynki i pomarańcze.
Kolejne produkty z witaminą C to: cykoria, fasolka
szparagowa, rzodkiewka, młode ziemniaki, porzeczki czerwone, agrest, jabłka,
maliny, sałata, pomidory, buraki, banany, ziemniaki zimowe, gruszki, śliwki,
orzechy włoskie i marchew.
Każdego dnia powinieneś zjeść 3 cytryny!
Ale nie martw się, możesz zastąpić to innymi owocami lub
warzywami!
Pobaw się i przeanalizuj!
2. Produkty
pszczele
Miód, propolis i pierzga to naturalne
produkty pochodzenia pszczelego, które stanowią bogactwo witamin,
mikroelementów i związków o działaniu przeciwdrobnoustrojowym.
A tu znajdziesz filmik o miodzie: https://youtu.be/8aRiv8LFzxU
A tu znajdziesz filmik o miodzie: https://youtu.be/8aRiv8LFzxU
Miód
Maluchy sięgają
po miód, lecz należy pamiętać, że podawanie miodu dzieciom poniżej 1 r. ż
nie jest wskazane ze względu na potencjalne działanie alergizujące. Starsze
dzieci mogą korzystać z jego dobroczynnych właściwości nie tylko w celu
stymulacji odporności, lecz również jako substytut słodyczy.
3. Czosnek
Czosnek
to absolutny lider w świecie leczniczych roślin: jest naturalnym antybiotykiem,
hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Wystarczy zjadać tylko jeden
ząbek czosnku dziennie, by w krótkim czasie odczuć jego zbawienny wpływ na zdrowie.
czosnek: https://youtu.be/vCKBSBfmjLY
czosnek: https://youtu.be/vCKBSBfmjLY
ogórki: https://youtu.be/b5pzd8fh0I8
Unikać
należy:
- nadmiernej ilości cukru, słodyczy, ciastek, batonów,
- nadmiernej ilości produktów zbożowych, zwłaszcza z mąk rafinowanych,
- produktów smażonych, ciężkostrawnych, zbyt tłustych, „zawiesistych”
-„pustych” kalorii, czyli chipsów, fast-foodów, napoi gazowanych,
- produktów przemysłowych, wysoko przetworzonych, z dodatkiem konserwantów,
barwników, ulepszaczy do żywności,
- spożywania nadmiernej ilości produktów mlecznych, zwłaszcza słodzonych.
Wszystkie tego typu produkty nadmiernie obciążają układ odpornościowy powodując, że staje się on bardziej podatny
na rozmaite choroby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.