Nasza galeria

poniedziałek, 11 maja 2020

Zdrowe odżywianie - odporność


PREZENTACJA



zdrowej kanapki, sałatki  soku lub koktajlu!


Najpierw przeczytaj zamieszczone informacje i przygotuj coś  smacznego  i zdrowego!  Zrób zdjęcie i prześlij nam na adres świetlicy: swietlica@sp1pulawy.onmicrosoft.com , a  my zaprezentujemy tutaj Twoją potrawę.
Termin do końca maja!


KAHOOT
Dla Was przygotowałyśmy  Kahoot o zdrowym odżywianiu, czyli test sprawdzający wiadomości.
Możesz wykonać go o dowolnej  porze do 18.05.2020 r.  do godziny 18.00.
Dla  3  uczniów odpowiadających najlepiej i najszybciej na zadane pytania, będą nagrody!

Instrukcja wykonania:
1.Otwórz podany link na komputerze
2.Wpisz swój pseudonim.
3. Wykonaj test, wskazując w każdym pytaniu odpowiedź.
Ważne są prawidłowe odpowiedzi i czas w jakim udzieliłeś odpowiedzi.
Powodzenia!


DBAJMY O NASZĄ ODPORNOŚĆ!


Wiemy,  jak ważne jest zdrowe odżywianie.

W okresie pandemii  szczególnie dbajmy o odporność naszego organizmu, żeby nie być podatnym na choroby! 

Pamiętajmy, aby naszym jadłospisie gościły:

1.           Witaminy:

Najważniejsze witaminy odgrywające istotną rolę w tworzeniu odporności, to witamina D i C. Obie są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu odpornościowego.

Witamina D –zwana witaminą słońca!

W słoneczne dni ciesz się słońcem i wystawiaj swoją twarz rankiem czy wieczorem do słońca.

Produkty z witaminą D: tłuste, morskie ryby, np. węgorz i łosoś, śledzie, makrela, tuńczyk .Witamina D jest także obecna w jajkach, wątróbce, mleku i dojrzewających serach oraz  w olejach pochodzenia roślinnego (np. rzepakowym, oliwie z oliwek, sezamowym).



Witamina C

Wpływa pozytywnie na kształtowanie się prawidłowej odporności.



 Najwięcej witaminy C znajdziesz w: natce pietruszki, owocach dzikiej róży, owocach czarnej porzeczki, papryce, kiwi, truskawkach, brukselce, kalarepie, brokułach, kalafiorze szpinaku i kapuście.

Obejrzyj filmiki, które nagrałyśmy dla was, o wybranych warzywach z bardzo dużą zawartością witaminy C:

natka pietruszki: https://youtu.be/DAtNlF-sPwQ
kapusta: https://youtu.be/2W17RKlawFY
kalafior: https://youtu.be/XILPBfh7r8A

Witaminę C zawierają też: grejpfruty, cytryny,  mandarynki i pomarańcze.
Kolejne produkty  z witaminą C to: cykoria, fasolka szparagowa, rzodkiewka, młode ziemniaki, porzeczki czerwone, agrest, jabłka, maliny, sałata, pomidory, buraki, banany, ziemniaki zimowe, gruszki, śliwki, orzechy włoskie i marchew.



Każdego dnia powinieneś zjeść 3 cytryny!
Ale nie martw się, możesz zastąpić to innymi owocami lub warzywami!
Pobaw się i przeanalizuj!














2.  Produkty pszczele

Miód, propolis i pierzga to naturalne produkty pochodzenia pszczelego, które stanowią bogactwo witamin, mikroelementów i związków o działaniu przeciwdrobnoustrojowym. 

A tu znajdziesz filmik o miodzie: https://youtu.be/8aRiv8LFzxU

Miód

Maluchy sięgają po miód, lecz należy pamiętać, że podawanie miodu dzieciom poniżej 1 r. ż nie jest wskazane ze względu na potencjalne działanie alergizujące. Starsze dzieci mogą korzystać z jego dobroczynnych właściwości nie tylko w celu stymulacji odporności, lecz również jako substytut słodyczy. 


3. Czosnek
Czosnek to absolutny lider w świecie leczniczych roślin: jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Wystarczy zjadać tylko jeden ząbek czosnku dziennie, by w krótkim czasie odczuć jego zbawienny wpływ na zdrowie.

czosnek:  https://youtu.be/vCKBSBfmjLY

 4. Kiszonki (kapusta, ogórki, buraki), zakwas buraczany, kefir, maślankę, jogurty naturalne, chleb na zakwasie zasila florę jelit “dobrymi bakteriami”. 

ogórki: https://youtu.be/b5pzd8fh0I8

Unikać należy:

       - nadmiernej ilości cukru, słodyczy, ciastek, batonów,
       -   nadmiernej ilości produktów zbożowych, zwłaszcza z mąk rafinowanych,
       -  produktów smażonych, ciężkostrawnych, zbyt tłustych, „zawiesistych”
      -„pustych” kalorii, czyli chipsów, fast-foodów, napoi gazowanych,
      -   produktów przemysłowych, wysoko przetworzonych, z dodatkiem konserwantów, barwników, ulepszaczy do żywności,
     -  spożywania nadmiernej ilości produktów mlecznych, zwłaszcza słodzonych.

Wszystkie tego typu produkty nadmiernie obciążają układ odpornościowy  powodując, że staje się on bardziej podatny na rozmaite choroby.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.